• Boligsikring
  Ca 20.000 opplever innbrudd hvert eneste år. Du trenger ikke bli en del av statistikken
boligsikring

Beskytt deg mot innbrudd!

Du kan sikre din bolig mot innbrudd på forskjellige måter. Sunn fornuft kombinert med FG-godkjente låser på dører og vinduer er den beste måten å holde tyven ute på.

Det viktigste er å identifisere svake punkter i boligen din, og sikre disse først. Når det er gjort kan du overveie å samarbeide med for eksempel naboen. Sammen kan dere gjøre hele ditt boligområde tryggere mot uønskede elementer i ditt nærområde. Det skal være trygt å oppholde seg utenfor boligen også, og ikke bare i boligen. Hvis du gjør en innsats på alle nivåer, blir sikkerheten størst, men dette avhenger jo også av ditt nærmiljø, og de som bor der. 

Hvor og når skjer innbruddene?

Det begås flest innbrudd i og rundt storbyer. I tillegg til Oslo, kommer Romerike, Asker og Bærum dårlig ut. For Romerike sin del var stigningen i antall anmeldte grove innbrudd på hele 87,4 prosent fra 2005-2009.

 Det har allikevel blitt en tendens til innbrudd blir mer og mer organisert, og at omreisende bander flytter seg over et større område på kort tid. 

De fleste innbrudd skjer når folk ikke er hjemme. Heldigvis får vi kanskje si. Allikevel ser man at tyver blir stadig frekkere, og flere har opplevd å bli rundstjålet mens man sov.I ditt boligområde kan du vurdere sjansen for innbrudd fra følgende faktorer:

 • Er det gode fluktveier?
 • Bor du i et område der få personer er hjemme på dagtid?
 • Er det lett for en tyv å gjemme seg i omgivelsene?
 • Er det mye støy i omgivelsene, som gjør at det ikke er så lett å høre et innbruddsforsøk? 

Hva stjeler tyven?

Tyven går etter ting som er lett omsettelige. I tillegg til penger stjeles det oftest tv-apparater, spillmaskiner, mobiltelefoner, bærbare PC-er. smykker, klokker, fotoutstyr og dyre merkevarer. 

Om du er borte for noen dager kan det være en god ide å legge slike ting på steder som ikke kan sees fra for eksempel et vindu. Dette gjelder også nøkler.

 Nabohjelp

Ideen med nabohjelp er at beboerne i et boligområde avtaler å holde øyne og ører åpne, og er oppmerksom på hva som skjer i nærområdet. Hvis en beboer ser noe mistenkelig, ringer han eller hun til politiet. Beboernes årvåkne blikk virker avskrekkende på tyvene fordi de merker at risikoen for å bli oppdaget er stor.

Nabohjelp har i utlandet vist seg å få ned innbrudd, hærverk og annen kriminalitet med mellom 16-26 prosent. Sidegevinsten er også hyggelig, ved at beboerne opplever større trygghet, har et mer sosialt miljø, og større respekt og tålmodighet med hverandre. Nabohjelp kan kanskje brukes i ditt nærmiljø?

Nabohjelp kan organiseres i mer eller mindre faste former, men jo mer organisert den er, jo bedre virker den. Du kan avtale med naboen at dere skal holde øye med hverandres boliger, og få det til å se ut som at det er noen hjemme. På den måten blir det vanskeligere for en tyv å vurdere om det er noen hjemme.

Ta gjerne initiativ selv for å få i stand et møte med beboere i ditt nærmiljø. Jo flere som deltar, jo større effekt. Allikevel er det viktig å respektere de som ikke ønsker å delta på et slikt møte.

Et godt nærmiljø kan bare skapes av de som bor der. Alle bør kunne føle seg trygge i sitt nærmiljø, det være seg barn, voksne, pensjonister eller folk som er funksjonshemmende. Ta i bruk uteområdene, og sørg for at disse er i god stand. Dette minsker risikoen for hærverk, innbrudd eller andre kriminelle handlinger

Andre gode råd. 

 • Unngå å fortelle på internett, telefonsvarer eller lignende når du er bortreist.·
 • Det må gjerne være litt uorden i hagen, slik at det ser ut som at noen er hjemme.
 • La en hageslange eller lignende ligge ute.·Hageredskaper og verktøy bør låses inn. Ikke gi tyven verktøy for å bryte seg inn.·        
 • La en radio stå på når du er ute.·        
 •  En høy hekk verner privatlivet, men gir også arbeidsro for tyven· 
 •  En god lås virker kun om du låser den.·        
 • La lyset stå på i et værelse eller to·        
 • Bruk bevegelsessensorer utendørs som tennes når noen nærmer seg.
Trenger du hjelp fra en av våre låsesmeder? Ta kontakt med oss på 09527. Vi tar befaringer og serviceoppdrag i hele Oslo og Akershus

Boligsikring: Spørsmål og svar

Trenger låser vedlikehold?

Låser har generelt ikke behov for mye vedlikehold. Litt låsespray et par ganger i året er som regel det som skal til for å holde låsen i funksjonsdyktig stand. Til tilholderlåser vil vi anbefale spray WD40, og til sylinderlåser vil vi anbefale ASSA låsespray. Låser må ikke under noen omstendigheter smøres med olje eller lignende, da dette tiltrekker smuss, samt at oljen etter hvert blir seig og til og hard – spesielt vinterstid. Når dette skjer vil låsen simpelthen slutte å fungere.

Bruk heller ikke grafittpulver.

Noen sier at nøkler til sikkerhetslåser ikke kan kopieres, er dette riktig?

Nøkler kan kopieres til de aller fleste sikkerhetslåser, og slike nøkler får du tilvirket mens du venter. Unntaket er om du har en patentbeskyttet eller kopieringsbeskyttet nøkkel. Nøkler som er beskyttet vil ofte ha preget "patented" på selve nøkkelen.

Kan jeg kreve rabatt i innboforsikring ved montering av FG-Godkjente låser?

Ja, som regel kan du kreve rabatt i innboforsikringen din. Snakk med ditt forsikringsselskap

Kan jeg montere sikkerhetslås selv, og er den i så fall fortsatt FG-godkjent?

Ja, du kan montere den selv. Den kreves ikke en autorisert fagmann til selve jobben. Dog må du passe på at den monteres etter instruksjonen som følger med, og at du kun bruker delene som følger med låsen, inklusive skruene.

Hvis hovedlåsen er FG-godkjent, trenger jeg virkelig en sikkerhetslås i tillegg?

Generelt sett vil vi mene at en FG-Godkjent lås pr dør er godt nok. Vil man være ekstra trygg kan montering av en ekstra sikkerhetslås vurderes.

Åpningstider

Nittedalsgata 12
2000 Lillestrøm

Man-Fre: 08:00 - 16:00
Lør: 10:00 - 14:00

Telefon: 63 89 22 30
Epost: post@karljensen.no